Upplev Bjärehalvöns natur

Bjärehalvön är en halvö som ligger i nordvästra Skåne. Känd för sin vackra natur huserar Bjärehalvön hela tolv naturreservat som alla erbjuder skiftande typer av naturupplevelser.

Ett bra sätt att uppleva så mycket som möjligt av naturen är att följa en av de många vandringsleder som går genom landskapet. Halvön erbjuder gott om uppmärkta stigar och vandingsleder, både längs kusten och mer inåt land. Bland annat så erbjuder skåneleden två etapper här.

Att cykla genom de varierade naturlandskapen är en njutning. Om man föredrar att cykla på platt mark utan alltför mycket backar så kan man hålla sig kring Ängelholm eller Torekov, men ifall man är beredd på att kämpa för att få möjlighet att njuta av skog och utsikt så rekommenderas en tur i de norra delarna vid Hallandsåsen. När man når toppen här belönas man med en fantastisk utsikt över landskapet, och ofta ända ner över havet.

Ifall en mer fartfylld upplevelse i naturen önskas finns Kungsbygget Äventyrspark som ligger på Hallandsåsen med en fantastisk utsikt över skogen. Här erbjuds aktiva upplevelser i naturen som zipline, slingshot och klättertorn!

Naturreservat på Bjärehalvön

En stor anledning till att besöka Bjärehalvön är de olika naturreservaten. Här finns något för de flesta, från de som föredrar skog som bryts upp av betade ängar, till de som vill ha klippiga stränder med rikt fågelliv. Här presenteras några av de mest populära naturreservaten att besöka.

Hallands väderö

Hallands väderö är en ö belägen utanför Bjärehalvöns spets. Under sommaren går det regelbundna båtturer ut dit från Torekov, där man också kan hitta turer för sälsafari. Ön är klassad både som naturreservat och som natura2000 område.
Under sommarhalvåret går betande djur på ön för att bibehålla det öppna landskapet. På ön finns skog i olika former, alkärr, klippor och en insjö.
Tack vare denna unika blandning har Hallands väderö både en rik flora med över 600 arter och en varierande fauna. Fågellivet här är fantastiskt och man kan finna allt från gärdssmyg och svarthättor till olika arter av trutar, måsar och storskarv.
Utöver fåglar kan man få syn på knubbsäl och ibland också gråsäl längs med klipporna.

Grevie Åsar

Grevie Åsar kallas också Grevie Backar. Marken är betade, gräsbevuxna rullstensåsar och här kan man även finna fornlämningar från järnåldern som stensättningar, gravhögar och gravfält.
Ovanliga arter att hålla utkik efter här är gråfibbla, backtimjan, och tjärblomster. Om våren breder dessutom backsippor ut sig över backarna.

Bjärekusten

Bjärekustens naturreservat sträcker sig längs en stor del av halvön och skyddar de strandvallar som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Detta är ett av de mest lättilgängliga reservaten. Det finns gott om anslutande parkeringsplatser och Skåneleden löper genom hela reservatet. I norr kan man se urberg, bland annat det berömda Hovs Hallar och i söder finns det sandstränder för sommarens bad.
Hovs hallar är Hallandsåsens yttersta utlöpare i väster och består av grovhuggna stup och klapperstensstränder. Detta är en särskilt bra plats för fågelskådning. Under rätt blåsiga förhållanden kan man få se fåglar som alkor, liror, labbar, stormfåglar och havssulor här.

Lya ljunghed, med omgivningar

Naturreservatet Lya ljunghed består egentligen av tre olika områden. Utöver Lya ljunghed ingår även Älemossen och Korup i reservatet.

Lya ljunghed

180 meter över havet hittas Hallandsåsens höjdplatå, hem till Lya ljunghed. Detta är de sista delarna av det gammeldags kulturlandskap som en gång täckte större delen av åsen. Här hittar man bland annat törnskator, vars egenhet att spetsa små djur på taggar i omgivningen är speciellt intressant att observera.

Älemossen

Älemossen är en högmosse med ett stort, öppet mosseplan som omgärdas av tall- och björkskog. Hela mossen består av vitmossa och här kan man få se den insektsätande växten rundsileshår. Här finns gott om bär som hjortron, tranbär och kråkbär, och under sommaren kan man hitta myrlilja och klockljung här.

Korup

Vid Korup hittar man fäladsmark. Området är varierat med torra områden där man kan finna käringtand och ängsvädd till fuktiga delar med växter som granspira och myrlilja.

Det finns både fler naturreservat än de beskrivna här, och många fler naturupplevelser utanför reservaten. För en naturälskare kommer Bjärehalvön aldrig att bli tråkig!

Ska du tälta på Bjärehalvön? Då tipsar vi om fyrmanstält här. Läs också vår populära artikel om mattermosar.

1 svar på ”Upplev Bjärehalvöns natur”

  1. Finns det ställplatser nära klockgrodorn as lekplatser?? Vi är en grupp som planerar besöka dem

    Svara

Lämna en kommentar